Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Върви си в Тел Авив"? Как расте антисемитизмът във Франция


Участници в шествиети държат плакати с надпис "Не на нормализирането на омразата".
Участници в шествиети държат плакати с надпис "Не на нормализирането на омразата".

Проявите на антисемитизъм във Франция зачестяват през последните години. Нападението над френския философ от еврейски произход Ален Финкелкраут по време на протест на т.нар. „жълти жилетки“ обаче предизвика силно възмущение.

Хиляди французи излязоха на шествие под мотото „Достатъчно!“ против ръста на антесемитизма. Протестите се проведоха в над 60 френски града, като най-много хора се събраха в Париж, Бордо, Масилия и Нант.

Мирната демонстрация е организирана от френски неправителствени организции на еврейските общности в страната и беше подкрепена от партията на президента Еманюел Макрон, републиканците, социалистите и други по-малки политически организации. На улицата в Париж излязоха Франсоа Оланд, Никола Саркози, членовете на кабинета на настоящия държавен глава, а самият Макрон държа реч по-рано.

Впечатление направи отсъствието на партията на Марин льо Пен "Национален сбор" и на лявата пария на Жан-Люк Меланшон, и двамата постигнали много висок резултат на последните президентски избори.

„Върви си в Тел Авив, Франция принадлежи на нас“

По време на поредния протест на „жълтите жилетки“ в Париж френският философ от еврейски произход Ален Финкелкраут е бил нападнат от демонстранти. Той е блъснат на земята, а срещу него се изсипват обиди: „мръсен ционист“, „върви си в Тел Авив“. Нападението е заснето.

„Някой ми каза „евреин, Франция принадлежи на нас“, казва Финкелкраут пред BFMTV. „Това изречение е също толкова ужасно колкото „мръсен ционист.“

Финкелкраут, чийто баща е прекарал три години в Аушвиц, коментира също, че евреите в Европа днес се сблъскват с по-различен вид дискриминация. „Днес ни наричат „мръсни расисти“ и казват, че евреите правят същото нещо в Палестина... Осъждат нас, защото палестинците преживяват своеобразен Холокост“, казва още той.

Засега е идентифициран само един от нападателите на Финкелкраут. Самоличността му не е разгласена. Според учения, който е и член на Френската академия на науките, нападателите му не са членове на протестното движение, а радикали, внедрили се по-късно.

Инцидентът предизвика реакции. Президентът Еманюел Макрон го осъди и го определи като „абсолютно отрицание на това, което сме като нация“.

Все повече показни актове на антисемитизъм

Инцидентът, който стана повод за шествието срещу антисемитизма обаче не е единствният от последните седмици. Преди дни френските власти публикуваха статистика, според която през 2018 г. са регистрирани 541 инцидента, свързани с антисемитизма. През 2017 г. те са били 311.

На 11 февруари тази година е подаден сигнал за нарисувани свастики върху портрети на Симон Вейл, френска министърка на здравеопазването, председателка на Европейския парламент, оцеляла от концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, където губи част от семейството си. Паметници на жертви на Холокоста са осквернени.

Graves swastikas France
Graves swastikas France

Във вторник, няколко часа преди шествията, френският президент посето еврейско гробище край Страсбург. Стотици гробове бяха осквернени с нарисувани свастики по надгробните плочи.

Антисемитизмът в Европа е все по-често срещан

Антисемитизмът в Европа е все по-често срещан и представителите на еврейските общности се чувстват все по-застрашени, разкрива проучване на Агенцията на ЕС за основните права, публикувано в края на 2018 г. Проучването е проведено в 12 страни членки на ЕС. Анкетирани са 16 395 души.

89% от анкетираните съобщават за прояви на антисемитизъм онлайн. 28% са станали жертви на тормоз заради еврейския си произход през последните 12 месеца, а 2% са били нападнати и физически малтретирани по същата причина. 38% от запитаните отговарят, че обмислят да емигрират заради опасения, че могат да станат жертви на физическо насилие заради произхода си.

Най-сериозен е проблемът във Франция, където е най-голям броят на хората от еврейски произход в Европа.

Премиерът Едуар Филип заяви в края на 2018 г., че е отчетен 69% ръст на престъпленията, мотивирани от антисемитизъм в първите 9 месеца на годината в сравнение с предходната. Той заяви също, че се създава държавен фонд за борба с антисемитизма. Очаква се предвидените 5 милиона евро да отидат за обучение на учителите как да се справят с проявите на антисемитизъм в училище и за борба с речта на омразата онлайн.

По-рано американската Си Ен Ен публикува резултати от проучване, според което една пета от французите на възраст между 18 и 34 години никога не са чували за Холокоста. Според Фредерик Потие, отговарящ за правителствената стратегия срещу антисемитизма във Франция, една от възможните причини е, че на някои учители им е трудно да преподават този период от историята.

Проучването на Агенцията на ЕС за основните права отчита голям ръст на антисемитизма в Швеция, Германия и Великобритания.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG