Връзки за достъпност

Извънредни новини

И България ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО


Знамето на НАТО вече е издигнато пред парламента в Скопие. За да се присъедини Северна Македония окончателно към пакта, всички страни членки трябва да ратифицират протокола.
Знамето на НАТО вече е издигнато пред парламента в Скопие. За да се присъедини Северна Македония окончателно към пакта, всички страни членки трябва да ратифицират протокола.

С пълно единодушие Народното събрание ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Документът беше подписан на 6 февруари от представители на всички страни членки на организацията.

Депутатите от БСП изпълниха обещанието си да не се явят в парламента и не присъстваха на гласуването. По време на дебата лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова Македония да не репресира хората с българско самосъзнание. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров постави под въпрос бъдещето на НАТО.

Когато протоколът бъде ратифициран от парламентите на 29-те дъжави от Северноатлатническия пакт, Република Северна Македония ще бъде официално поканена и ще се присъедини към организацията.

Първа документа ратифицира Гърция и така влез в сила новото име на югозападната ни съседка – Република Северна Македония. Спорът за името между Скопие и Атина беше разрешен с договора от Преспа, подписан през 2018 г. и ратифициран от двете държави в началото на 2019 г. Така беше открит пътят към присъединяване на Северна Македония към НАТО и към започване на преговори за членство в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG