Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алкохол, билка или "злоупотреба с право"? Съдебната сага "Каменаров"


Константин Каменаров в кадър от репортажа от Брюксел.
Константин Каменаров в кадър от репортажа от Брюксел.

Как генералният директор на БНТ вече близо година необезпокоявано отлага ключовото за поста му дело за шофиране в нетрезво състояние, въпреки че съдът го заподозря в „злоупотреба с право“ още преди 4 месеца

Вече близо година генералният директор на БНТ Константин Каменаров отлага разглеждането на делото си за шофиране в нетрезво състояние, което може да потвърди окончателно условната му присъда. Вариант, в която той автоматично би загубил ръководния си пост в обществената медия.

Последният епизод от съдебната сага на Каменаров отново провокира съмнения, че макар и процесуално допустимо, поведението му все повече прилича на успешна тактика за бавене на делото. Докато 3-годишният му мандат начело на БНТ до септември 2020 г. продължава да тече.

Поредното заседание на Софийския градски съд (СГС) по случая бе отложено в понеделник, тъй като подсъдимият представи болничен лист за вирусна инфекция, извиняващ невъзможността му да се яви в залата в периода 14 – 22 февруари.

С вирус в Брюксел

Ден по-късно, на 19 февруари обаче БНТ излъчи репортаж за участието на Каменаров в медийна конференция в Брюксел. Той дори застана пред камерата на обществената телевизия, за да коментира, че във времена на дигитална революция „хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесно смилаеми“.

Възниква въпросът дали здравословното състояние на Каменаров рязко се е подобрило след отлагането на делото му в понеделник или той е успял да превъзмогне симптомите на вирусната си инфекция, за да пътува до Брюксел, но не и за да се яви в Съдебната палата в София.

Каменаров пътувал болен по покана на ЕП

Потърсен за коментар, генералният директор на БНТ заяви пред Свободна Европа, че действително е болен, но е присъствал на официалното събитие в белгийската столица, защото то е било планирано отдавна и е засягало важни въпроси. Добави също, че е бил там по покана на председателя на Европейската комисия.

Каменаров каза още, че „делото не е приключило“ и отсъствието му няма да възпрепятства разглеждането му. Предстои той да оповести официална позиция по темата.

Съмненията около болничния

Болничният лист, внесен от Каменаров в СГС, извинява напълно отсъствието му в съдебната зала, но поставя въпроса дали той е бил командирован от БНТ в Брюксел. Тъй като законът не допуска възможност човек да е едновременно в болничен отпуск и в командировка.

Освен това в Наредбата за медицинската експертиза липсва хипотеза, при която пациент с назначен режим на лечение може да пътува в чужбина. Дори при най-лекия вариант – свободен режим на лечение, болният може да се намира единствено в рамките на страната.

Тези противоречия създават допълнителни съмнения около целия казус предвид факта, че съдът вече недвусмислено посочи през ноември миналата година, че поведението на подсъдимия граничи със „злоупотреба с право“. Тогава той бе глобен с 1000 лева за неявяване на делото без уважителна причина.

Диета или обикновен алкохол

Софийският районен съд (СРС) постанови през 2017 г. условна присъда от година и 3 месеца срещу Константин Каменаров по обвинение, че на 23 юни 2016 г., около 3.50 часа, е хванат да шофира с концентрация от 1.6 промила алкохол в кръвта, установена чрез кръвна проба.

В мотивите към решението си на първа инстанция съдия Марина Манолова записа, че според обясненията на подсъдимия положителната му алкохолна проба се дължи на режим за отслабване. Ставало въпрос за разтвор от билка „златен корен“, който той консумирал с чист етилов алкохол, за да стимулира метаболизма си.

Каменаров обжалва присъдата си пред СГС, който се явява последна инстанция по делото, ако потвърди решението на районния съд. При такъв развой на делото той повече няма да може да ръководи БНТ.

Причината е, че според чл. 59 от Закона за радиото и телевизията членовете на ръководствата на двете обществени медии не могат да са хора, осъдени за умишлени престъпления от общ характер. Забраната не прави разлика между условните и ефективните наказания.

„Евровизия“ и Мондиал

Отсъствията на Каменаров от съдебната зала започнаха още с първото заседание на градския съд по делото. През май миналата година шефът на обществената телевизия предпочете да замине в Португалия, където да присъства на финала на музикалния конкурс „Евровизия“.

Тогава Каменаров дори извести магистратите, че няма да има възможност въобще да стъпи в съда до края на юли 2018 г. заради поредица от командировки, свързани с уреждането на рекламните права на БНТ по излъчването на Световното първенство по футбол в Русия.

Това уточнение предизвика раздразнението на съдебния състав, който записа в протокола, че явяването на Каменаров пред съда по дело от общ характер е основание за освобождаване от служебните му ангажименти в дните, когато се провеждат заседания, а не обратното.

Още един болничен лист

Въпреки това следващото заседание на СГС по казуса отново бе отложено, но не заради Мондиала, а заради приемане на подсъдимия по спешност в Кардиологичната клиника на правителствената болница „Лозенец“.

Последва съдебната ваканция и делото бе насрочено чак за октомври миналата година. Тогава Каменаров отново не се яви в съда, но за разлика от предишните две отлагания, този път бе декларирал, че не държи да присъства в залата, затова и СГС най-накрая успя да даде ход на процеса. Само за да уважи няколко доказателствени искания на защитата.

Месец по-късно съдът отново бе принуден да отложи делото, защото този път в залата не се явиха нито подсъдимият, нито адвокатът му Людмил Рангелов. Уважителна причина обаче имаше само защитникът, който бе представил болничен лист. По тази причина СГС смъмри Каменаров и го глоби.

Единствената засега поява на генералния диркетор на БНТ в Съдебната палата бе на 11 януари, когато защитата му поиска доказателства, че лекарката, взела кръвната проба в нощта на ареста, действително е била на работа.

Така делото е отложено за 18 февруари, когато Каменаров отново представи болничен лист, съпроводен с изрична декларация, че иска да присъства в съдебната зала.

Именно това негово желание се явява и пречка за разглеждане на процеса в негово отсъствие. Ако подсъдимият бе заявил, че няма проблем да бъде представляван само от адвокат, делото най-вероятно щеше да е разгледано на втора инстанция още миналата година.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG