Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще се прицели на Запад, ако САЩ разположи ракети в Европа


Речта на Путин продължи 90 минути
Речта на Путин продължи 90 минути

Ракетните системи на Русия ще бъдат насочени не само към въоръжението на САЩ, но и към „центровете, в които се взимат решения за използването на ракетни комплекси“. Това каза президентът Путин в ежегодната си реч пред Федералното събрание. Той уточни, че Русия би направила това, ако САЩ разположат ракети на територията на Европа.

„Нека САЩ пресметнат колко далекобойни и бързи са нашите оръжейни системи. Нека първо сметнат това, а после да взимат решения да заплашват нашата страна“, каза Путин. САЩ провеждат антируска политика, каза той и отново повдигна въпроса с разполагането на системите за противоракетна отбрана в Румъния и Полша. Русия не е заинтересована от конфронтация със САЩ, тя иска мир, добави той.

Руският президент определи като измислени обвиненията на САЩ, според които Русия е нарушила договора за ракетите с малък и среден обсег. „Съюзниците на САЩ грухтят в съзвучие с Вашингтон по този въпрос“, каза още Путин. Тези думи предизвикаха аплодисменти в залата.

Много скоро руската армия ще бъде въоръжена с междуконтинентални ракети „Сармат“, със свръхзвуковия комплекс „Авангард“, с лазерния комплекс „Пересвет“ и с морския комплекс „Посейдон“, обеща Путин. Той спомена и разработването на нова свръхзвукова ракета „Циркон“.

Путин не спомена нито веднъж Украйна и Сирия в 90-минутната си реч. Той обаче лансира идеи за благоустрояването на Крим, и за небходимостта от развитие на отношенията с Беларус, Китай, Индия, Япония и страните от Югоизточна Азия. Той изрази надежда за подобряване на отношенията между Русия и ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG