Връзки за достъпност

Извънредни новини

Скопие арестува бивши министри за сбиването в парламента през 2017 г.


Десетки пострадаха при сблъсъците в парламента, включително настоящият премиер Зоран Заев.
Десетки пострадаха при сблъсъците в парламента, включително настоящият премиер Зоран Заев.

Полицията в Северна Македония арестува бившия председател на парламента и двама министри от правителството на ВМРО-ДПМН заради предполагаемата им роля в сбиването в македонския парламент през 2017 г.

Десетки депутати, журналисти и служители на парламента, включително настоящият премиер Зоран Заев, бяха ранени, когато в парламента нахлуха маскирани хора и предизвикаха сблъсъци.

Причината за нападението от страна на привърженици на предишното правителство беше избирането на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента с гласовете на социалдемократите на Заев и идеята албанският език да стане втори официален в страната.

Арестуваните в сряда са бившият председател на парламента Трайко Веляновски, бившият министър на образованието Спиро Ристовски и бившият транспортен министър Миле Янакиески. Те са заподозрени, че са организатори на нахлуването на привърженици на предишното управление в парламента. Прокуратурата в Северна Македония определя събитията през 2017 г. като „терористичен заговор за нарушаване на конституционния ред и националната сигурност“.

Според македонското бюро на Радио Свободна Европа бившият премиер Никола Груевски също е сред разследваните по случая. Той беше осъден за корупция, но напусна страната си и сега се укрива в Унгария. ВМРО-ДПМН на Груевски управляваше от 2006 до юни 2017 г. Самият Груевски беше премиер до 2016 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG