Връзки за достъпност

Извънредни новини

28 НПО поискаха да се възстанови преференциалното гласуване


28 неправителствени организации поискаха да се възстанови преференциалното гласуване в досегашния му вид. Искането им идва седмица след като парламентът обезсмисли преференциалния вот, въвеждайки непосилни изисквания за привеждането му в действие.

Сред подписалите са Центърът за либерални стратегии, Българското училище за политика, социологическата агенция „Алфа Рисърч“, фондация „ЕкоОбщност“, организации на българите във Франция, Германия, Швейцария, Австралия и Канада, ромски организации, наблюдаващи изборния процес и други. Инициатор е Институтът за развитие на публичната среда.

Общественият натиск, последвал приемането на новите текстове в изборния кодекс, доведе до среща при премиера, преобръщане на позицията на ГЕРБ и внасяне на текстове с противоположно съдържание. Те обаче не бяха разгледани в правната комисия с аргумента, че първо трябва да се произнесе президентът Радев. Срокът за налагане на президентско вето върху обезсмисленото право на преференция изтича в четвъртък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG