Връзки за достъпност

Извънредни новини

Година след убийстовто на Куциак: хиляди протестират, разследването буксува


Хиляди излязоха на протест срещу корупцията в Словакия в четвъртък вечерта. Демонстрациите съвпаднаха с навършването на една година от убийството на разследващия журналиста Ян Куциак и приятелката му.

Протести година след убийството на словашкия журналист Ян Куциак
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Липсата на действия от страна на правителството и буксуващото разследване са част от причините хиляди да излязат по улиците на Братислава и други градове. Протестът беше организиран от неправителствената организация “За достойна Словакия”, откъдето настояха за пълно разследване на престъплението.

"Политическа мръсотия"

Демонстрациите бяха далеч по-малобройни от миналогодишните, които доведоха до оставката на премиера Роберт Фицо. Въпреки оставката, Фицо все още е председател на управляващата партия. Той често атакува медиите. “Вие сте най-големите престъпници, причинили на страната най-много щети”.

“Тази политическа мръсотия трябва да се оправи. Затова съм тук, защото ме е грижа”, казва Елена Хомолова - една жените, дошли на площада в Братислава, за да запалят свещ в памет на Куциак и приятелката му Мартина Куснирова.

“Тъжното е, че след година разследване стана ясно, че Ян е бил следен от службите.” Думите са на баща му Йозеф Куциак пред събралото се множество.

Всички отричат

Последният материал на Куциак е бил за връзките между приближени на премиера Роберт Фицо и италиански предприемачи, свързани с мафията. Малко преди убийството си журналистът разбрал, че Мария Трошкова, съветничка и приближена до Фицо, била бизнес партньор на италиански мафиот, който живеел в Източна Словакия. Фицо отрича.

През септември 2018 година полицията арестува четирима души. Твърди се, че убийството е по поръчка на бизнесмена Мариан Кочнер, задържан през юни миналата година. Неговият бизнес е бил обект на журналистическите разследвания на Куциак. Няколко месеца преди смъртта си е подал жалба в полицията за получени заплахи от Кочнер.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG