Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозиционни лидери в Молдова обявиха, че са отровени преди изборите


Лидерите на една от опозиционните партии в Молдова Мая Санду и Андрей Настасе
Лидерите на една от опозиционните партии в Молдова Мая Санду и Андрей Настасе

Двама от опозиционните лидери в Молдова заявиха, че са били отровени от властите. Мая Санду и Андрей Настасе от про-европейската коалиция ACUM обявиха, че доктори са открили съдържание на тежки метали в кръвта им.

„Подозренията се появяват и на фона на отношението на настоящото правителство към тези, които те смятат за опасни. Този случай трябва да бъде приет сериозно“, коментира Санду пред медиите в Кишинев. Настасе бе до дори по-категоричен, заявявайки, че властите „искат нашата смърт“.

Говорител на управляващата про-западна Демократическа партия отхвърли обвиненията, като заяви, че в последните дни те стават все по-фантастични.

Изборите в страната са важен момент по отношение на пътя, по който държавата ще избере да поеме в следващите години. Управлението в Молдова е разделено, тъй като Демократическата партия отстоява про-европейски позиции и желание за присъединяване към ЕС, докато президентът Игор Додон, бивш лидер на социалистическата партия, защитава позиция за по-близки връзки с Русия. В интервю пред Асошиейтед прес Додон заяви, че развитието на ЕС в следващите 15 години не е сигурно и е необходимо Молдова да запази добри отношения с Москва.

През 2016 г. бе сключено споразумение за асоцииране между Молдова и ЕС. Социалистите обаче подкрепят присъединяване към водения от Русия Евразийски икономически съюз.

Очаква се на изборите, които ще се проведат на 24 февруари, най-много гласове да спечели Социалистическата партия, но те едва ли ще бъдат достатъчно, за да бъде излъчено мнозинство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG