Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските власти заличават всички следи към "Федотов"


Руските власти са предприели „безпрецедентни мерки“ за унищожаването на следите към считания за съучастник в отравянето на Сергей Скрипал агент на ГРУ Денис Сергеев, станал известен с фалшивата си самоличност "Сергей Федотов". До това разкритие достигна британският разследващ сайт "Белингкат".

Както изданието писа по-рано, "Федотов" е бил в България по време на отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев през април 2015 г. Тези данни бяха потвърдени от главния прокурор Сотир Цацаров, а в разследването на случая се включиха и британските служби.

Екипът на "Белингкат" твърди, че е успял в реално време да наблюдава заличаването на личността на "Федотов" от информационните масиви. Според разследващите журналисти информация за него, налична към октомври 2018 г., когато те започват своето разследване, постепено е била заличена. Така от началото на 2019 г. личността на "Федотов" вече не е съществува в държавните регистри.

Британското издание успява да се сдобие с копие на фалшивия паспорт и снимка на агента на ГРУ, докато техни източници в руската администрация твърдят, че няма информация за подобен документ в държавната база данни. От сайта са успели да направят сравнение между снимката от паспорта и снимка на Сергеев отпреди 20 години като резултатите са показали съвпадение от близо 80 %, съобщава още "Белингкат".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG