Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мадуро изпрати армия срещу хуманитарния конвой. Има убити и ранени


Подкрепящи Николас Мадуро военни насилствено върнаха конвоя с хуманитарна помощ на границата между Венецуела и Колумбия, предаде Ройтерс. Войниците разпръснаха със сълзотворен газ и очакващата помощите тълпа, най-малко двама души са убити, над 300 са ранени. Телевизионни кадри показаха и запалването на два от камионите, превозващи хуманитарната пратка. По този повод Мадуро съобщи, че къса дипломатическите отношения с Колумбия, защото "от неизвестна територия се провеждат атаки срещу Венецуела".

В същото време опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова в Туитър да се използват „всички възможности“ за постигане на свобода. „Днешните събития ме принудиха да взема решение за официално предложение към международната общност да останат отворени към всички възможности за постигането на свобода в нашата държава“, написа той.

От опозицията се надяваха, че войниците ще се откажат от връщането на хуманитарната помощ, необходима на хората в страната, където все по-голяма част от 30-милионното население страда от недохранване и различни болести.

Ройтерс съобщава, че камиони с помощи са били блокирани и на границата с Бразилия, а кораб, изпратен от Пуерто Рико, е бил върнат от венецуелския флот, който е заплашил, че ще открие огън.

След събитията от събота стана известно, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще се срещне с Хуан Гуайдо по време на посещението си в Колумбия. Преди няколко седмици президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ не изключват възможността за военна намеса във Венецуела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG