Връзки за достъпност

Извънредни новини

Папа Франциск призова за борба със сексуалното насилие над деца в църквата


Папа Франциск по време на конференцията във Ватикана, посветена на глобалната криза със сексуалното насилие в църквата
Папа Франциск по време на конференцията във Ватикана, посветена на глобалната криза със сексуалното насилие в църквата

Папа Франциск призова към битка срещу сексуалните посегателства над малолетни, определяйки ги като отвратителни дела, които трябва да бъдат „изтрити от лицето на земята“. Това стана по време на свиканата от него самия конференция във Ватикана, посветена на скандалите със сексуалното насилие в църквата.

Папата заяви, че Католическата църква „няма да пести усилия“, за да достави справедливост на насилниците и за да спре прикриването на подценяваните актове на насилие.

Католическата църква се е превърнала в своя „най-голям враг“, заради прикриването на сексуално насилие и невслушването в гласа на жертвите му, заяви архиепископ Марк Колеридж от Брисбейн. „Няма да останем ненаказани“, каза той и добави, че в насилието и неговото прикриване силните са показали себе си "не като хора от небесата, а като хора от земята“.

От началото на конференцията в четвъртък жертви на сексуални посегателства от представители на църквата разказват своите истории.

Кризата с насилието превърна 2018 г. в една от най-тежките за папа Франциск, откакто той оглави католическата църква през 2013 г. 34 епископи от Чили заявиха, че ще напуснат църквата заради скандала. След посещение на папата в Ирландия преди няколко месеца бяха разкрити прикривани с десетилетия актове на насилие в тази страна, където църквата дълги години има огромно влияние. В Пенсилвания беше направено разкритие срещу свещеници, които са извършили сексуални посегателства на над 1 000 души в последните 70 години в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG