Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проруските социалисти спечелиха изборите в Молдова


Проруската Социалистическа партия спечели най-много гласове на парламентарния вот в Молдова, предаде молдовската редакция на Свободна Европа. Парламентарните избори са от изключително значение за бъдещето на страната, като могат да насочат бъдещето й в посока на Европейския съюз или Москва.

След преброяване на повече от 97 процента от бюлетините резултатът показва, че социалистите, чиито лидер бе сегашният президент Игор Додон, са спечелили 31.4 процента от гласовете. На второ място е про-европейската коалиция ACUM с 26 процента, която издигна борбата срещу корупцията в основен мотив на предизборната си кампания. На трето място остана управляващата Демократическа партия. Очаква се в парламента да влезе и консервативната партия Shor, която спечели 8.6 процента от вота.

Дните преди изборите бяха белязани от политически скандал, свързан с отправените от двама от лидерите на ACUM Мая Санду и Андрей Настасе обвинения за отравяне от страна на правителството.

В изявление след затварянето на избирателните секции Санду заяви, че изборите не са били нито свободни, нито честни. „Това бяха най-недемократичните избори в историята на Молдова“, каза още тя.

Окончателните резултати се очаква да станат ясни по-късно в понеделник, но засега е ясно, че нито една партия няма да може да състави самостоятелно правителство. Президентът Игрон Додон коментира, че очаква формирането на коалиции, но не изключи и вариант, в който партиите да не се разберат помежду си, което да доведе до нови избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG