Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ ще отхвърли ветото за Изборния кодекс. БСП няма да се върне в НС


"Очертаващото се процесуално решение" е приемане на законопроекта, който се отнася само за преференциите, заяви председателя на правната комисия Данаил Кирилов.
"Очертаващото се процесуално решение" е приемане на законопроекта, който се отнася само за преференциите, заяви председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Ветото на президента върху промените в Изборния кодекс вероятно ще бъде отхвърлено. Вместо него ще бъде гласуван законопроектът, който управляващите внесоха и който връща старите правила за преференциалния вот. Това обяви днес Данаил Кирилов от ГЕРБ по време на брифинг в отговор на наложеното от Радев вето.

"Атакуват се не само преференциите, а поне още три групи – т.е. доближаваме се до цялостно вето. Дори да отхвърлим ветото като цяло, имаме процедурата на внесен законопроект, който касае само преференцията. Това е очертаващото се процесуално решение”, заяви Кирилов.

Той обяви още, че не е изключено при дебатите в правна комисия да има увеличаване на машините за гласуване на евровота - от 3000 на 3500.

„Ако президентът иска да е българският Мадуро, позицията му за машинното гласуване говори за това“, коментира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. По думите му хората още не можели да направят разлика между преференциален вот и вот за партия, какво оставало да се мине изцяло на гласуване с машини.

От управляващата партия обявиха ветото за „политическо, а не юридическо“. Тома Биков заяви, че "президентът е осигурил авариен изход от ситуацията за БСП и авариен вход за тях в Народното събрание“, и допълни, че БСП всъщност има двама лидери – Корнелия Нинова и Радев.

От БСП приветстваха ветото на президента и обявиха, че няма да се върнат в парламента въпреки призива на Радев.

„БСП прие това нелеко решение [да не присъства на заседанията на Народното събрание ] на своя национален съвет с ясни условия. Към момента не са изпълнени“, заяви депутатът от левицата Крум Зарков. Той допълни, че от партията искат отмяна на всички нови текстове, които бяха приети в кодекса.

Освен прага на преференциалния вот, променени бяха и правилата за обжалване на актовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и нововъведеното мнозинство при вземане на решения от ЦИК. Измененията предвиждат машинното гласуване да се въведе поетапно като се започне с машини в 3000 секции на европейските избори през май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG