Връзки за достъпност

Извънредни новини

Извън пистата. Отборът по фрирайд, който не се състезава за време


Божана Чалъкова, Елена Митренгова и Валентин Пелтеков са част от основателите на българския фрирайд отбор
Божана Чалъкова, Елена Митренгова и Валентин Пелтеков са част от основателите на българския фрирайд отбор

Да караш извън пистите, в необработения сняг. Някои са превърнали това удоволствие в почти професионално занимание, наречено фрирайд. Практикува се със ски и сноуборд. Вече две години поред българският отбор по фрирайд участва в международни състезания в Европа. Осем българи се състезават в европейските квалификации за Световния Фрирайд тур и редовно печелят челни места.

„Състезанията по фрирайд са различни от тези при алпийските дисциплини, защото скоростта не играе роля при оценяването“, обяснява Елена Митренгова, една от основателите на отбора. Организаторите избират склон и всеки състезател сам решава откъде точно да мине. Взимат се под внимание техниката, контролът и сложността на маршрута.

Отборът не получава подкрепа от държавата и разчита изцяло на дарения и спонсори. След успешна онлайн кампания чрез платформата ‘Indiegogo’, те успяха да съберат над 7 000 долара, с които да покрият разноските си за пътуване, тренировки и такси за състезания.

Основателите на отбора са горди с това, че през тази зима към отбора се присъединяват още трима състезатели. Двама от тях са юноши. 16-годишният Борислав Гарибов вече има много успехи на състезания в България. Той се надява да се нареди сред първите 10 на генералното класиране в европейския регион.

Ива Павлова е на 17 години и отскоро живее в Австрия, където тренира активно. Тя започва да кара сноуборд още на 8 години. През този сезон иска да събере повече умения и да черпи знания от по-опитните членове на фрирайд отбора.

Както Ива, така и повечето състезатели, са избрали да живеят в Австрия. Там условията са по-добри, но и отношението на хората е различно.

„В България все още на фрирайда се гледа с лошо око“, казва Елена Митренгова.

Екстремно бяло. Кои са българските състезатели по фрирайд
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG