Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ковчежникът на Ватикана е признат за виновен за сексуални престъпления срещу деца


Пел предизвика скандал през 2002 г. с думите си, че „абортът е по-тежко престъпление от морална гледна точка, отколкото сексуалното насилие над младежи от страна на свещеници, защото абортът винаги е унищожаване на човешки живот".
Пел предизвика скандал през 2002 г. с думите си, че „абортът е по-тежко престъпление от морална гледна точка, отколкото сексуалното насилие над младежи от страна на свещеници, защото абортът винаги е унищожаване на човешки живот".

Влиятелният австралийски кардинал Джордж Пел е признат за виновен по обвивения в сексуални престъпления срещу деца, съобщи Ройтерс. Това се е случило още през декември, но съдът забранява разгласяването на решението до този вторник. Пел е най-високопоставеният римокатолически свещеник, признат за виновен по обвинения в педофилия.

Престъпленията са извършени след като Пел заема поста архиепископ на Мелбърн през 1996 г. Жертвите му са две момчета от църковния хор в местната катедрала.

Престъпленията са прикрити и Пел продължава да се издига в църковната йерархия. Той е избран за архиепископ на Сидни, най-високата позиция в католическата църква в Австралия. През 2014 г. е назначен за финансов секретар на Ватикана. Тогава в Австалия започва разследване за сексуално насилие над деца от католически свещеници и последвалото му прикриване.

Подадените срещу Пел жалби стават публични през 2016 г. Година по-късно са повдигнати обвинения. Тогава редица авторитетни личности в страната застават зад него, включително бившият премиер Тони Абът и настоящият архиепископ на сидни Антъни Фишър.

След като е признат за виновен през декември, от Ватикана не коментират и не разгласяватт решението на съда, но Пел е отстранен от тесния кръг съветници на папа Франциск.

В изявление, цитирано от Ройтерс, адвокатът на Пел заяви, че клиентът му не се признава за виновен.

Според защитниците на жертвите на Пел присъдата срещу толкова високопоставен човек в църковната йерархия ще насърчи други пострадали да потърсят правата си в съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG