Връзки за достъпност

Извънредни новини

На фона на спекулации: Лондон потвърди, че Скрипал са живи


Сергей и Юлия Скрипал.
Сергей и Юлия Скрипал.

„Аз мога да потвърдя, че те са живи“. Това казва в интервю за „Интерфакс“ посланикът на Обединеното кралство в Москва Лори Бристоу. Въпросът му е зададен след поредица от изказвания на руски представители, че отровените през 2018 г. Сергей и Юлия Скрипал вероятно не са живи, защото дипломатите на Москва не били допуснати да ги видят. Такива позиции бяха излъчени и тази неделя в репортаж на бТВ от Москва.

„Аз мога да потвърдя, че те са живи. Мога да потвърдя, че молбата на руското посолство да се срещне с тях им бе предадена. Те не искат да се срещат с представители на руското посолство. Това е техен избор. Ако те поискат, ние ще им предоставим такава възможност. Ако пък не, то ние нямаме право да им налагаме да се срещат с руски чиновници. Те, разбира се, се намират на безопасно място. Опитаха се да ги убият с нервнопаралитично вещество. Наше задължение е да ги защитим“, казва посланик Бристоу.

В неделя бТВ излъчи репортаж, в който братовчедка на Юлия Скрипал, Виктория, предполага, че Сергей не е жив. Няколко дни по-рано руският посланик в Лондон каза същото.

„Не знам какво се е случило. Сергей Викторович не го виждаме и чуваме, тоест - според мен той не е жив, а Юлия я държат като заложник”, казва в репортажа Виктория. Тя изказва и съмнение дали Емилиян Гебрев наистина е отровен. „Ами може би жена му лошо е измила салатата. Защото, за да може този Федотов да сложи пестициди в кафето, трябва да е бил у тях. Бил ли е у тях? Не. А в ресторанта?”, задава въпроси Виктория пред бТВ. По време на инцидента обаче, април 2015 г., съпругата на Гебрев вече била починала от рак, казва самият той пред „Гардиън“.

И още данни за отравянето с „Новичок“

Британските власти обвиниха представящите се за Александър Петров и Руслан Боширов, които по-късно бяха разкрити от медии като агентите на руското военно разузнаване ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Наскоро „Белингкат“ съобщи и за трети агент на ГРУ – Денис Сергеев, който е пътувал под името „Сергей Федотов“, засечен и във Великобритания по времето на отравянето на Скрипал, и в България по времето на отравянето на оръжения производител Емилиян Гебрев през 2015 г. Българските власти по-късно потвърдиха тази информация.

„Полицията провежда всеобхватно разследване по делото „Скрипал“ вече почти година. Разпитани са стотици свидетели, събрани са стотици улики, прегледани са 11 хиляди часа записи от камерите за видеонаблюдение, а полицията и прокуратурата, която е независима от правителството, установиха и разпознаха двама заподозрени. И двамата са от Русия. Ние смятаме, че те са действащи сътрудници на ГРУ. Разбира се, разследването продължава – делото вече е преквалифицирано като убийство, тъй като напълно невинната британска поданичка Дон Стърджис загина в резултат на това химическо оръжие („Новичок“ – б.р.). Нашата цел е да привлечем всички заподозрени пред съда във Великобритания. Ако полицията идентифицира други заподозрени, те също ще бъдат привлечени към отговорност. Много е важно, че ние публикувахме част от информацията по хода на разследването, но ние не сме обявили всичко, с което разполагаме и което ще предадем на съда“, казва още дипломатът.

Лондон разполагал с повече информация от вече известната. „Няма да публикуваме тази информация в медиите, защото това може да предизвика предубеждение у съда. Що се отнася до руската държава, ние не проявяваме интерес към общо разследване с руската страна. Ние сме убедени, че знаем кои са тези хора. Ние сме убедени, че и руското правителство знае кои са тези хора. Ако руското правителство иска да ни предостави информация за свое участие или участие на свои сътрудници, ние ще приветстваме това. Но не възнамеряваме да провеждаме съвместно разследване“, продължава Лори Бристоу.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG