Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кубинците одобриха нова конституция, която въвежда частна собственост


Гражданите на Куба гласуваха под погледа на портрети на покойния президент Фидел Кастро в изборните секции.
Гражданите на Куба гласуваха под погледа на портрети на покойния президент Фидел Кастро в изборните секции.

С голямо мнозинство кубинците одобриха на референдум нова конституция на страната, съобщи Ройтерс. Според новия основен закон еднопартийната система се запазва, но се признава частната собственост.

Местната централна избирателна комисия съобщи, че избирателната активност е 84,4%. От тях 86,8% са подкрепили новата конституция. Референдумът не беше следен от международни наблюдатели.

Противниците на еднопартийния режим бяха разделени дали да гласуват "против" или да бойкотират референдума. Според тях, промените са важни, но не са достатъчни, за да създадат икономически ръст и да привлекат чуждестранни инвестиции.

Сред промените, които въвежда новият основен закон на Куба, са освен признаване на частната собственост и на малкия бизнес, гаранции за правна защита при арест и разрешаване на използването на интернет. Освен това се предвижда въвеждане на позицията министър-председател и ограничение на броя последователни мандати на президента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG