Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лейбъристите са готови на нов референдум, за да се избегне Брекзит без сделка


Основната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания е готова да подкрепи поправка в законодателството, която предлага нов референдум за Брекзит, в случай, че парламентът отхвърли предложения от нея алтернативен план за напускане на ЕС. В сряда предстоят нови преговори в британския парламент за начина, по който страната ще напусне ЕС, съобщава Ройтерс.

Лейбъристите ще предложат свой план за Брекзит на предстоящото обсъждане в парламента, който ще включва постоянен митнически съюз с ЕС и запазване на близки връзки с единния пазар в блока.

„По един или друг начин ще направим всичко по силите си да избегнем Брекзит без споразумение“, гласи част от предварителния текст в речта на лидера на формацията Джереми Корбин.

На този етап не се очаква парламентът да подкрепи плана за Брекзит на лейбъристите. Неясно също е и дали предложение за нов референдум би събрало достатъчно подкрепа.

Междувременно стана ясно, че министър-председателят Тереза Мей ще предложи формално изключване на опцията за напускане на ЕС без договаряне на сделка. Според анализатори по този начин Мей ще се опита да намали недоволството и надигащия се бунт в парламента, породен от страха, че Брекзит без сделка ще доведе до хаос, който ще срине икономиката в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG