Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ ще наложат нови санкции на Венецуела


Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще наложи нови санкции на Венецуела. Също така САЩ призовават съседните й страни да замразят всички активи на държавната петролна компания PDVSA и да пренасочат контрола им към Хуан Гуайдо. Това стана ясно по време на среща между вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и признатия за изпълняващ ролята на президент на Венецуела Гуайдо по време на регионална среща на Групата от Лима, предаде Дойче Веле.

„В предстоящите дни САЩ ще обяви налагането на още по-тежки санкции върху корумпираните от режима финансови мрежи“, казва Пенс, цитиран от Ройтерс. Той заяви, че президентът Доналд Тръмп го е помолил да предаде на Хуан Гуайдо, че има 100% подкрепа от американска страна.

По време на срещата министърът на външните работи на Колумбия Карлос Олмес Трухийо обяви, че разполага с информация, че животът на Гуайдо е поставен под опасност. „Има информация за сериозна и достоверна заплаха за живота и сигурността на Хуан Гуйдо и семейството му“. Той добави, че държавите от Групата Лима ще държат отговорен „узурпатора“ Мадуро в случай на насилие срещу опозиционния лидер.

В понеделник вечерта стана ясно, че президентът Николас Мадуро е разпоредил екстрадацията на журналистически екип на американската телевизия Унивижън. Екипът, начело с известния водещ Хорхе Рамос, е трябвало да вземе интервю от Мадуро. По данни, изнесени от телевизията и Рамос няколко минути след началото на интервюто, водещият е поискал коментар за видео, което показва как венецуелски гражданин се храни с отпадъци. Според Рамос това е разгневило венецуелския президент, който е прекратил интервюто и е разпоредил журналистическият екип да бъде задържан. Два часа по-късно екипът на Унивижън е бил освободен, но техниката, заедно със записа от интервюто е бил задържана от страна на хората на Мадуро. Няколко часа по-късно журналистите са били осведомени за това, че ще бъдат екстрадирани от Венецуела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG