Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия очаква Вълка от София заради измама и пране на 100 млн. евро


За измамата съобщи и сайтът The Financial Telegram.
За измамата съобщи и сайтът The Financial Telegram.

Международни финансови измамници, обвинени, че са откраднали над 100 млн. евро, са действали в България. Това съобщи австрийската полиция. Според разследващия сайт „Биволъ“ измамниците са изпрали парите през българската „Инвестбанк“.

Става дума за израелския гражданин Гал Барак, известен като Вълка от София, който в момента е под домашен арест у нас и очаква екстрадиране в Австрия, и германския гражданин Уве Ленхоф. Според разследващите схемата е следната - през кол центрове, базирани у нас, двамата са се свързвали с граждани на Германия и Австрия, като са ги убеждавали да инвестират в чуждестранни и криптовалути и са отклонявали парите в офшорни сметки.

Същата банка е проверявана за преводи, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела в нарушение на международните санкции.

Офисите, в които работели над 300 души, се намирали на бул. “Цариградско шосе“ 40 и на ул. „Черковна“ 38, съобщава „24 часа“.

Схемата е била известна от началото на февруари, когато Барак е арестуван от българските власти. Заподозрените измамници са имали сметки на името на офшорни фирми и фирми-пощенски кутии в базираната в София "Инвестбанк", посочва още “Биволъ“. Изданието публикува и снимка, първоначално разпространена от The Financial Telegram, на която човек, идентифициран като Гал Барак, позира с премиера Бойко Борисов и главния равин в България Йосиф Саламон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG