Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Инвестбанк“ проговори: Преводите от Венецуела са законни


Петя Славова, председател на Надзорния съвет на Инвестбанк. Снимката е архивна.
Петя Славова, председател на Надзорния съвет на Инвестбанк. Снимката е архивна.

Преводите на милиони евро от Държавната петролна компания на Венецуела към сметки в българската „Инвестбанк“ са напълно законни, твърди банката.

Ден след като разследващите обявиха, че проверяват потенциална схема за пране на пари, от банката официално потвърдиха, че дейността ѝ е под наблюдението на ДАНС и БНБ.

„Извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които включително имаме представени товарителници. Не са налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.)“, се твърди в изявлението.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви в сряда, че става дума за доверителна сметка и няколко подсметки, открити от адвокат, в които са постъпвали пари от Венецуела, които после са превеждани към банки в други държави. По информация на сайта „Биволъ“ адвокатът, открил сметката, е Цветан Цанев.

„Инвестбанк“ няма кореспондентски отношения с венецуелски банки, става ясно още от изявлението: „Преди средствата да постъпят в Инвестбанк АД, те са преминали през минимум две банки кореспонденти.“

Случаят стана известен след намесата на американския посланик Ерик Рубин, който се срещна с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG