Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон и Меркел са готови да отпуснат повече време за Брекзит


Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е готов да разгледа молба за отлагане на датата на Брекзит от страна на Лондон, ако тя бъде мотивирана. Той направи това изказване по време на среща с германския канцлер Ангела Меркел, която се проведе в сряда в Париж, предаде БТА.

Макрон зае по-твърдата позиция по отношение на евентуално удължаване на срока за Брекзит. Той заяви, че е готов на отстъпки, но добави, че французите не могат „в никакъв случай" да приемат удължаване без ясна перспектива по набелязаната цел.

От своя страна Меркел запази по-дипломатичен тон, като каза, че също е склонна да подкрепи отлагане на Брекзит, за да бъде избегнат хаосът от напускането на ЕС без сделка. Според германския канцлер постигнатото миналата година споразумение между ЕС и Лондон е актуално и тя е разговаряла по темата с британския министър-председател Тереза Мей.

В сряда вечерта в британския парламент предстоят нови дебати и гласуване на проект за удължаване на срока за преговорите по Брекзит, както и евентуално отлагане във времето на самото напускане на Великобритания. Британските народни представители отхвърлиха с рекордна разлика договорените между Мей и ЕС условия по Брекзит.

XS
SM
MD
LG