Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК: България не разследва политици за „потенциални финансови престъпления“


Прокуратурата и ДАНС не разследват ефективно данни за пране на пари, свързани с местни политици, става ясно от редовния доклад на ЕК за икономическите политики на страните членки на ЕС, съобщи „Медиапул“.

„Две трети от съмнителните трансакции, докладвани от финансовите институции в дирекция „Финансово разузнаване“ (на ДАНС), включват местни политически фигури, но към тези случаи не се предприемат необходимите правораздавателни действия“, се казва в документа.

Еврокомисията отбелязва директно, че „потенциални финансови престъпления не се разследват качествено“ в България.

На този фон в последния годишен доклад на финансовото разузнаване в ДАНС липсват каквито и да е данни за съмнителни парични преводи към политици. Отчита се единствено, че службата е получила 3066 съобщения за съмнителни операции, като 80% от тях са от банки.

През 2017 г. агенцията е спряла 19 съмнителни операции за общо над 1.9 млн. евро. Резултатът от цялата тази дейност са обаче едва 11 сигнала към прокуратурата, която има правомощията да повдига обвинения пред съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG