Връзки за достъпност

Извънредни новини

Срещата между Тръмп и Ким приключи без ядрено споразумение


Срещата в Ханой продължава два дни и е втората между двамата лидери.

Срещата между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп приключи по-рано от очакваното и без да е подписана планираната Ханойска декларация, съобщи Ройтерс.

Според съобщение на Белия дом от сряда Тръмп и Ким трябваше да подпишат т.нар. Ханойска декларация, която да съдържа дефиниция на целта ядрено разоръжаване и конкретните стъпки, които двете страни се ангажират да предприемат за постигането й.

Графикът на срещата обаче беше променен в последния момент и подписването на документа не се състоя. Веднага след като промяната стана ясна, беше отчетен срив на южнокорейската борса.

По време на срещата Ким Чен Ун заяви, че страната му е готова да се откаже от ядрената си програма, съобщи Ройтерс. „Ако не бях готов на това, нямаше да съм тук“, каза той пред журналисти във втория ден от срещата си с американския президент Доналд Тръмп във виетнамската столица Ханой.

Държавният глава на САЩ определи коментара на Ким като „най-добрия отговор, който сме чували“. Двамата лидери изразиха очаквания резултатите от преговорите да са добри. „Няма бързане, няма бързане, никакво. Просто искаме да постигнем добра сделка“, коментира Доналд Тръмп.

САЩ искат Северна Корея да прекрати ядрената си програма и програмата си за балистични ракети. Пхенян от своя страна иска САЩ да премахнат ядрените си оръжия, разположени на територията на азиатските им съюзници и в близост до тях. На първата си среща в Сингапур през юни 2018 г. двамата лидери се споразумяха да работят за ядрено разоръжаване.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG