Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нужна е оценка на мандата на главния прокурор, допусна шефът на ВАС


Председателят на ВАС Георги Чолаков даде интервю пред "Медиапул"
Председателят на ВАС Георги Чолаков даде интервю пред "Медиапул"

Висшият съдебен съвет би трябвало да оцени мандата на главния прокурор, допусна председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков в интервю пред Mediapool. Той коментира предстоящия по-късно тази година избор на нов главен прокурор, като заяви, че „не е лошо да се помисли и за оценка от ВСС на мандата на досегашния главен прокурор“.

Чолаков съобщи също, че административните съдии за "твърдо "за" увеличаването на таксите за обжалване на административни актове. Увеличаването на таксите за обжалване на екооценки обаче са противоконституционни, каза той. „Парламентът прие таксите за обжалване да са върху материалния интерес по делото (т.е. цената на проекта, която може да е за милиарди – б.р.). Проблемът е, че сега не са ясни критериите, при които те ще се определят. Не може такси да се определят въз основа на неясни критерии. Не може при обжалване на една оценка (ОВОС) да изчисляваме таксата върху евентуалната стойност на целия проект, който ще се реализира впоследствие. Мисля, че в тази част нормата е противоконституционна“, заяви Чолаков.

„С тези касационни такси за обжалване на ОВОС се създава изкуствена пречка пред обжалването и пред достъпа до правосъдие. Законът не е написан добре в тази му част.“

Пленумът на ВАС реши, че новите такси не противоречат на основния закон на страната. Въпросът е висящ пред Конституционния съд.
Относно другата промяна в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който предвижда закрити съдебни заседания, Чолаков коментира, че съдиите от ВАС са твърдо против.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG