Връзки за достъпност

Извънредни новини

Помпео: Северна Корея поиска отмяна на санкциите, но не предложи достатъчно в замяна


Доналд Тръмп и Майк Помпео дадоха съвместна пресконференция след срещата с Ким Че Ун в Ханой.
Доналд Тръмп и Майк Помпео дадоха съвместна пресконференция след срещата с Ким Че Ун в Ханой.

Северна Корея поиска пълно вдигане на санкциите, но не даде яснота дали ще разруши всички съоръжения в ядрения комплекс Йонбьон, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Ройтерс.

В четвъртък завърши втората среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Предварителните очаквания бяха да бъде подписана декларация, която да очертае стъпките за ядрено разоръжаване на Корейския полуострив, но това не се случи.

По-рано севернокорейският външен министър обаче заяви, че Пхенян е поискал само чатично вдигане на санкциите, предлагайки пълно прекратяване на работата на комплекса.

Йонбьон е ключов за преговорите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и е в центъра на дипломатическите усилия и за двете страни, припомня Ройтерс. Комплексът е подземен и се намира на около 100 км северно от Пхенян. В него са разположени няколко ядрени реактора, съоръжения за обогатяване и преработка на уран.

След провала на преговорите между САЩ и КНДР президентът на Южна Корея Мун Дже Ин заяви, че страната му ще продължи да работи за постигане на сделка между северната си съседка и Вашингтон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG