Връзки за достъпност

Извънредни новини

БЕХ обжалва глобата от 77 млн. евро, наложена от ЕК


Българският енергиен холдинг (БЕХ) обжалва глобата от 77 млн. евро, наложена миналата година от Европейската комисия (ЕК), съобщават от компанията на официалния си сайт.

Причината за санкцията бе отказът на държавния холдинг и дъщерните му дружества „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” да допуснат частни фирми до газопреносната мрежа и да им дадат възможност да съхраняват свое гориво в газохранилището в Чирен.

Мотивите в жалбата не се уточняват, като е посочено единствено, че трите компании не приемат констатациите на ЕК, че „са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар“.

Сигналът, провокирал глобата от 77 млн. евро, бе подаден от собственика на „Овергаз“ и в. „Сега“ Сашо Дончев. Както Свободна Европа писа, в тази връзка прокуратурата пък е образувала преписка за вредителство срещу него, заради която телефонът му е бил подслушван.

Формален повод за образуването на прокурорската проверка срещу Дончев е анонимна информация, подадена до правителството, парламента, ДАНС и главния прокурор на 16 януари 2017 г. Тя анализира отношенията между „Овергаз“, руския гигант „Газпром“ и българските държавни газови компании.

Сигналът завършва с недвусмислената констатация, че „Сашо Дончев създава условия умишлено за разстройване функциите на единственото лицензирано дружество за обществена доставка на природен газ – „Булгаргаз“ ЕАД, дейността на независимия преносен газов оператор – „Булгартрансгаз“ ЕАД, както и на отделни стопански предприятия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG