Връзки за достъпност

Извънредни новини

Горанов не е в конфликт на интереси с кръстника си, реши КПКОНПИ


Министърът на финансите Владислав Горанов.
Министърът на финансите Владислав Горанов.

Финансовият министър Владислав Горанов не е в конфликт на интереси, въпреки че живее безплатно в жилище на кръстника си Иван Сариев. Това установи проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Горанов е плащал всички сметки за жилището от 180 кв. м. в столичния квартал "Изток", установила комисията. Семейството на министъра се е нанесло в апартамента след земетресението през 2012 г., защото „уплахата се е превърнала в проблем по отношение на обитаването на жилището“ им на 10 етаж. Предложението е дошло от Сариев в неформален разговор.

Министърът и кръстникът му не се водят свързани лица по смисъла на закона. Фирмите на Сариев не са печелили обществени поръчки и няма данни Горанов да е упражнявал някакви действия по служба във връзка с частните дружества.

Относно назначаването на сина на Сариев в Министерството на финансите, антикорупционната комисия е стигнала до заключението, че той е назначен в изпълнение на всички законови изисквания и процедури и не е получавал възнаграждение, което да се различава от това на колегите му. Горанов не е съдействал за назначаването му. Няма данни Х. Сариев да е работил по обществени поръчки, свързани с фирми на семейството.

Няма данни Горанов да е ползвал луксозна вила във вилната зона на Самоков Ярема, какъвто сигнал е подаден, установила е още КПКОНПИ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG