Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медицински сестри протестираха за по-високи заплати


Медицински сестри, лаборанти и акушери протестираха в петък пред Министерството на здравеопазването с искане за увеличаване на заплатите им до размера на поне две минимални работни заплати и допълнителни надбавки в зависимост от извънредния труд.

Те дадоха 20-дневна отсрочка, за да се види как ще бъдат разпределени отпуснатите допълнителни 30 млн. лв. и дали заплатите им ще бъдат увеличени. Ако исканията им не бъдат изпълнени, медицинските специалисти заплашиха с постоянен протест и палатков лагер.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев се срещнаха с представители на синдикатите и съсловната организация. Те обаче се дистанцираха от организирания в социалните мрежи протест, въпреки че подкрепят исканията на сестрите. Ананиев обяви, че заплатите ще бъдат повишени, но само в рамките на отпуснатите 30 млн. лева от кабинета.

Освен в столицата, протести имаше и в други градове в страната. Заплатите на специалистите по здравни грижи са различни в различните болници и населени места. Във Враца, например, една медицинска сестра получава 540 лв. месечна заплата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG