Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди в Черна гора на протест срещу президента Джуканович


Протестиращите на площад в столицата на Черна гора Подгорица.
Протестиращите на площад в столицата на Черна гора Подгорица.

След призив на граждански активисти, блогъри и журналисти, хиляди се стекоха на протест в столицата на Черна гора Подгорица с искане за оставката на президента на страната Мило Джуканович и правителството му. Протестиращите обвиняват властта в корупция, злоупотреба със служебно положение и клиентелизъм, предаде Ройтерс.

В повод за протеста се превърна изказване на бившия съюзник на президента Душко Кнежевич, който обвини Джуканович и правителството в тъмни финансови сделки и корупция. През декември централната банка на Черна гора наложи на оглавявана от Кнежевич банка временно управление след провала й в банков тест. На Кнежевич бе повдигнато и обвинение в измама и пране на пари, но той успя да избяга във Великобритания.

Джуканович и водената от него управляваща Демократическа партия на социалистите (DPS) отхвърлиха всички обвинения, но обявиха протестите за легитимни, стига да бъде запазен мирният им характер.​

Мило Джуканович доминира в националната политика на Черна гора дълги години. Той заема поста на президент или министър-председател в голяма част от периода след обявяването на независимост в страната през 1991 г.

XS
SM
MD
LG