Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брекзит в 60 секунди. Какво трябва да знаят българите


Брекзит в 60 секунди. Какво трябва да знаят българите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Какво трябва да направят гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, ако има сделка за Брекзит?

Първо, всички българи, с изключение на тези с двойно гражданство, ще трябва да кандидатстват за придобиване на "Статут на уседналост". Хората, които притежават удостоверение за постоянно пребиваване, също ще трябва да кандидатстват.

Правата на гражданите от ЕС ще бъдат гарантирани към 31 декември 2020 г. За придобиване на Статут на уседналост е необходимо пребиваване на територията на Великобритания в продължение на 5 последователни години. Ако не са натрупани 5 г., се кадидатства за "Временен статут на уседналост". Крайният срок за кандидатстване ще бъде 30 юни 2021 г.

Българските граждани ще могат да запазят голяма част от правата, които са имали, докато Великобритания е била част от ЕС – право на пребиваване, достъп до пазара на труда, достъп до социално-осигурителната система, достъп до системата на здравеопазване и др. Близки членове на семейства, както и деца родени след 31 декември 2020 г., ще имат възможност да се присъединяват към своите роднини след напускането на Великобритания.
XS
SM
MD
LG