Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Джендър" на всеки ъгъл


“По следите на брошурата”, “Скандал заради джендър брошури” и “Джендърът отново в училище”. Това е само част от заглавията, с които медиите поднесоха на аудиторията си тема, която вече е доказала своята пазарна привлекателност. От Истанбулската конвенция насам е ясно, че спомене ли се думата "джендър", любопитството на публиката е гарантирано. Въпреки че в дадения случай става дума за едни печатни материали, които изобщо не разглеждат джендър въпроси, а полово предавани болести, брошурите вече обиколиха всички домове.

Как започна всичко?

Глобалният фонд на ООН е финансирал образователна програма за превенция на ХИВ. По тази линия Министерството на здравеопазването е издало информационните материали “Любов без последствия”. Брошурите, придружени със снимки на еднополови двойки, са били предназначени за кабинетите, в които безплатно и анонимно се правят изследвания на ХИВ. Целта е била да информират гей тийнейджърите за рисковете. От регионалните здравни инспекции материалите са стигнали до няколко училища в Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково. Не е ясно дали те са били в медицинските кабинети в училищата, дали изобщо са раздавани на учениците, или са били част от здравните беседи. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи случая като “провокация, която в момента се разследва”. Готвят се наказания.

Отразяване или създаване на скандал

Листовките, които са попаднали там, където не трябва, скандализираха, защото, както се твърди, са били видени не само от целевата група, за която са предназначени. "Министерството на образованието прави всичко възможно, за да приберем тези брошури", каза здравният министър.

Ако все пак някой е пропуснал да ги разгледа, медиите предоставиха такава възможност със серия от репортажи, придружени със снимки и видео на брошурите. Хора от всякаква възраст с достъп до интернет, телевизия и вестници успяха да се запознаят със съдържанието на образователните материали и да разберат повече за секса и превенцията на ХИВ. Пред БТВ д-р Тонка Върлева успокои хората, които се притесняват, че “няма как брошурата да е свързана с джендър идеологията”, защото въпросните листовки са създадени отдавна. И дори проблемът да няма общо с джендър въпроса, темата беше представена именно по този начин.

"Джендър" като синоним на плашило

Така наречената “джендър идеология” е актуална тема откакто се обсъждаше Истанбулската конвенция - документ, който разглежда мерките срещу насилието над жени и който влезе на крив крак в България. Общественият дебат започна със заглавия на фалшиви новини, които гласяха, че чрез Конвенцията в България ще бъде “въведен трети пол”. Теза, която беше повтаряна, утвърждавана и коментирана в продължение на месеци.

Международният документ, целящ държавите да адаптират законодателството си, за да предвидят повече мерки срещу насилието, беше тълкуван от някои като възможност за разпространение на идеи, противоречащи на традиционните ценности. В българския език темата доведе до лингвистичен феномен. Речниковото значение на думата “джендър” вече е променено и носи предимно негативна конотация. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени не беше ратифицирана, Конституционният съд я обяви за противоречаща на основния закон. Но “третият пол” вече е обичана медийна тема - дори когато такава няма.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG