Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изключването на Орбан - прегрупирането на десницата на местна почва


Виктор Орбан.
Виктор Орбан.

Евентуалното изключване на унгарския премиер Виктор Орбан и партията му „Фидес“ от ЕНП, за което до момента са се обявили над 10 партии от 9 държави, е напът да се превърне в ключов вътрешнополитически въпрос за България. Това показва проверка на „Свободна Европа“ сред формациите от десния спектър у нас.

Основната причина за това се оказва групирането на партиите преди европейските избори в края на май и отношението им към ГЕРБ и властовия модел у нас.

Какво се случва в десницата?

След като преди ден ДСБ поиска изключването на Орбан от ЕНП, се очаква това да направят и представителите на Движение България на гражданите (ДБГ). Пред Свободна Европа председателят на формацията Димитър Делчев обясни, че формално гласуването в партията му ще се проведе в сряда, но „за момента се очертава ДБГ да се присъдедини към останалите, които смятат че Орбан е „управленец с псевдодиктаторски уклон“.

От СДС не пожелаха официално да коментират казуса с аргумента, че „заради проблем с електронните пощи“ по-късно са получили писмото на Орбан, с което той търси подкрепа в отговор на „нарастващата вълна на негодувание" срещу него. Именно това писмо бе формалният повод, който ДСБ ползва, за да поиска изключването на "Фидес" от ЕНП.

От СДС обясниха неофициално пред Свободна Европа, че „в момента, в който имат позиция, тя ще бъде съобщена“. От партията допълниха, че отговорът им на този етап е такъв, защото „почти сигурно е, че разговорът за ЕНП и кой как функционира в нея ще бъде част от евентуални преговори с коалицията "Демократична България" (ДСБ; "Зелените" и "Да, България") за обща евролиста“.

Разговорът, обясняван дипломатично като „кой как функционира в ЕНП“ пък се породи от поредица онлайн дебати в социалните мрежи, след като номинацията на "Да, България" за общата им листа с ДСБ – Стефан Тафров обясни, че ако бъде избран за евродепутат няма да се присъедини към ЕНП именно заради Виктор Орбан.

По неофициална информация от различни десни представители ябълката на раздора у нас е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От коалицията „Демократична България“ искат да бъдат максимално дистанцирани от Борисов и ГЕРБ. Останалите десни формации – и "Движение България на гражданите" и СДС на този етап са се обявили за опозиционни проекти, но нямат концепция как точно се явяват на евроизборите.

Едната възможност пред тях засега е да подкрепят листата на „Демократична България“, но изглежда че към момента тя няма да бъде отворена за техни номинации, въпреки че подобно нещо не е обявено формално. Ако тази опция бъде затворена за тях, другата им възможност е да се пренасочат към т.нар. патриотичен вот, който обаче гравитира към момента към ГЕРБ и националпопулистката вълна в Европа. Именно в този контекст може да се приемат и официалните изявления през изминалите месеци от различни представители на СДС, че те имат опция както да си сътрудничат с „Демократична България“, така и да изберат „консервативни партньори“ в лицето на патриотите, чиято конфигурация за евроизброите засега също е неясна.

За двете крила в СДС – едното по-либерално, а другото по-консервативно заговори още бившият председател на партията Божидар Лукарски. По неофициална информация засега именно „по-консервативното“ крило настоява да не се избързва с позиция на формацията по казуса с изключването на Орбан от ЕНП.

Метафората "Орбан"

По темата не бързат да се изявяват и от ГЕРБ. Официален коментар от управляващата партия у нас отказаха, понеже решението „ще се взема чак на 20 март“. „Още никой не е разсъждавал по темата“, казват от пресцентъра на ГЕРБ. Неофициално партийци твърдят, че Борисов се намира в сложна ситуация. „Орбан дори за нашите избиратели е символ на твърда ръка и добро управление. Не е лесно да се вземе такова решение“, казват от ГЕРБ.

Ето защо отношението на българските партии членки на ЕНП към случващото се в Унгария, може да се приеме като завоалиран подход за разговор за или против ГЕРБ в по-далечен план, а в по-близък - "за" или "против" обща евролиста.

Засега в тази посока категорично да се изказали от „Демократична България“, като лидерът на „Да, България“ Христо Иванов в свое публично изказване свърза модела "Орбан" с този на Борисов. Думите си той публикува във Фейсбук под формата на поздравление към партньорите си от ДСБ.

Очертава се, че към тяхната позиция почти сигурно ще се присъединят "Движение България на гражданите", които обаче подчертаха, че позицията им не се определя от ДСБ, а от нетърпимостта на много партии към властовия модел в Унгария.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG