Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заместник на Васил Божков официално стана собственик на футболния "Левски"


Георги Попов (в средата) официално стана основен акционер в "Левски".
Георги Попов (в средата) официално стана основен акционер в "Левски".

Близкият до Васил Божков бизнесмен Георги Попов официално стана мажоритарен собственик на столичния футболен гранд "Левски". Така собствеността в клуба се смени за трети път в последните четири години. Особеното в случая с "Левски" е, че всеки път основният пакет акции се прехвърлят доброволно без да се сключва прозрачна сделка за покупко-продажбата им.

Макар и неофициално, влизането на Божков в "синия" клуб бе широко огласено през последните седмици, като основният приоритет на новото ръководство се очаква да бъде финансовото оздравяване на затъналото в дългове дружество. По данни на новия изпълнителен директор Павел Колев става въпрос за поне 30 млн. лева.

Георги Попов получава 86.6% от акциите на клуба и става шеф на Надзорния съвет на "Левски", реши в сряда Общото събрание на акционерите. Тръстът на привържениците "Синя България" запазва своите 10%, а останалите около 3% са разпределени между по-дребни акционери.

Попов не е публично известен. Няма информация да е бил свързван с организации и дейности в спорта. Пред присъстващите на събранието той се представи като вицепрезидент на притежаваната от Васил Божков "Нове холдинг".

Освен това двамата са в съвета на директорите на компаниите от хазартния сектор "Национална Лотария" АД и "Ню Геймс" АД. Със своята "ГКПГ" АД Попов държи 5% от собствеността в "Лотария БГ" ООД, съобщава "Дневник". През 2000 г. оглавявания от него "Йорсет холдинг" купи фалиралата Първа частна банка АД, допълва "Капитал". Според Комисията по досиетата Георги Попов е бил агент на Първо главно управление на ДС с псевдним "Китин".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG