Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медии пишат до Банов за "закона Пеевски": Създава предпоставки за цензура


Министърът на културата Боил Банов.
Министърът на културата Боил Банов.

Шест независими български онлайн медии - "Тоест" (toest.bg), вестник "К" (kweekly.bg), "Терминал 3" (terminal3.bg), "Маргиналия" (marginalia.bg), "КлинКлин" (klinklin.bg) и "Биволъ" (bivol.bg), които се финансират предимно от публиката си чрез онлайн дарения или пряк абонамент, са изпратили писмо до министъра на културата Боил Банов. С него те го информират, че промененият по предложение на Делян Пеевски и група депутати Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения застрашава сериозно съществуването им.

Според гласуваните от ГЕРБ и ДПС текстове медиите са длъжни да декларират "всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително данни за лицето, извършило финансирането".

Декларирането ще се случва в предварително одобрен образец, утвърден от министъра на културата, в срок до 30 юни. Какви точно ще са "данните за лицето" тепърва ще се изясни от образците на декларациите.

Въпросните образци трябваше да станат известни месец след обранодването на закона на 13 номеври. От 13 декември, когато бе срокът за публикуване на образците, до момента обаче такива не са публикувани.

Проблемът ще засегне медиите, които приемат микродарения от много лица (т.нар. краудфъндинг), защото събирането на допълнителни данни извън предоставените от технологични платформи като PayPal, Patreon, ePay, както и от банките при дарения чрез банков превод, ги поставя пред невъзможност да изпълнят изискванията на закона.

Това означава, че те ще изпаднат в ситуация да подадат декларации с непълно съдържание, което ще бъде неспазване на закона. За нарушенията му са предвидени глоби - от 10 до 15 хил. лв. при първо и 20 - 30 хил. лв. при повторно. Санкцията може да бъде наложена дори ако липсват някои от изискващите се данни на едно лице с дарение от 1, 2 или 5 лева например.

"Намираме за нужно да споделим обаче, че всяко задължение извън възможно изпълнимото поставя по-нататъшното ни съществуване, а с това – и медийния плурализъм в България, под въпрос. Създава затруднения, които по същество са цензура за малките независими медии", пишат изданията.

В писмото си шестте електронни издания настояват от министерството да вземат предвид техните съображения при утвърждаването на образците на декларациите, както и да им предоставят възможност да дадат становище по тях преди публикуването им.

"Някои от нас се финансират от дарения частично, други залагат на даренията изцяло. Нито един от издателите, съставители на настоящото писмо, не възразява срещу разкриването на това обстоятелство. Напротив, всички ние го изтъкваме на своите сайтове, с които приканваме читателите си да подпомагат дейността ни, защото по своя характер тя е медийна и в този смисъл – в полза на обществото. Не възразяваме да декларираме и информацията, предоставена ни от трети лица, посредници при получаване на дарения", пишат издателите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG