Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът на Европа: България не знае какво е "джендър"


Турбьорн Ягланд
Турбьорн Ягланд

България беше критикувана в декларация на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Причината е неразбирането на термина "джендър" в Истанбулската конвенция.

"В някои случаи, като България, ратификацията беше блокирана заради притеснения и погрешни тълкувания на термина “джендър”. Вярвам, че подобни погрешни тълкувания могат да бъдат изяснени, ако бъде предоставена вярна информация и ако има политическа воля за това”, отбелязва генералният секретар и дава за пример Хърватия, която ратифицира документа миналия юни.

По повод Международния ден на жените - 8 март, Ягланд изрази съжаление, че 11 от общо 47 държави от Съвета на Европва са подписали, но все още не са ратифицирали конвенцията, целяща всяка страна да предприеме мерки срещу насилието над жени.

“С 33 ратификации до момента, конвенцията изисква криминализиране и преследване от закона на различните форми на насилие срещу жените, включително домашно и сексуално насилие”, припомнят от Съвета на Европа. Азербайджан и Русия са последните две държави, които не са подписали конвенцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG