Връзки за достъпност

Извънредни новини

Живак в обяда. Германец с доживотна присъда за системно отравяне на колеги


Германец получи доживотна присъда по обвинение в опит за убийство на няколко негови колеги, предаде АП. 57-годишният Калус О. бе признат за виновен, че системно е слагал живак и други опасни субстанции в обяда на служители на компанията, в която работел в град Шлос Холте-Щукенброк.

Делото се гледаше в съда в Билефелд на над 300 км западно от Берлин. Подсъдимият бе арестуван миналия май, след като кадри от охранителна камера показаха как той слага подозрителен прах в сандвич на свой колега.

Впоследствие властите откриха в дома му примитивна химическа лаборатория и субстанция, определена от съдията по делото Георг Цимерман като „по-опасна от всички бойни агенти, използвани през Втората световна война“. Клаус О. отказа да дава обяснения пред съда и затова мотивите му останаха неясни. Според прокурори той просто е искал да види колегите си физически съсипани.

Действията му причиниха тежки увреждания на поне трима души. Двама мъже на 27 и 67 години са получили хронично бъбречно заболяване заради натравяне с олово и кадмий, като има риск да развият и рак. 23-годишен стажант пък е с трайно мозъчно увреждане, след като изпаднал в кома заради живак в сандвича му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG