Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът задължи Нено Димов да направи екооценка на парк „Пирин“


Върховният административен съд (ВАС) задължи в петък Министерството на околната среда и водите да направи екологична оценка на проекта за промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ за периода 2014 – 2023 г.

Тричленен състав на съда е отменил решението на министър Нено Димов от 1 март 2017 г. да не извършва т.нар. ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда), съобщават от ВАС. Магистратите цитират разпоредбите на поне три закона – за опазване на околната среда, за защитените територии и за биологичното разнообразие.

Делото срещу решението на Димов бе образувано по жалби на няколко природозащитни организации, сред които WWF, „Дунавско-Карпатска програма България“ и „Асоциация на парковете в България”.

“Процесът по екологична оценка е приключил с издаване на поредица от противоречащи помежду си решения през март 2017 г.“, посочва ВАС и връща преписката обратно на Нено Димов за издаване на ново законосъобразно решение. Екоминистерството обаче може да обжалва в 14-дневен срок пред 5-членен състав на съда.

В края на 2017 г. управляващите решиха да променат настоящия план за управление на парк „Пирин“ – отново без да се прави екологична оценка. Последваха серия масови протести в София и страната, а междувременно ВАС и това правителствено решение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG