Връзки за достъпност

Извънредни новини

Политическата данъчна амнистия за мюфтийството: за какво са парите


Главното мюфтийство в София.
Главното мюфтийство в София.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, които опрощават над 8 млн. лева данъчни задължения на Главното мюфтийство. В залата не бяха изказани достатъчно аргументи.

Законопроектът беше внесен в началото на годината от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ и предвижда данъчна амнистия за всички вероизповедания за задълженията им до 31 декември 2018 г. В мотивите обаче не присъства финансова справка, която да показва кое вероизповедание колко дължи на държавата.

В началото на настоящата седмица, непосредствено преди проектът да бъде гласуван, от публични изяви на представители на Българската православна църква (БПЦ) и Главното мюфтийство се разбра, че общата сума на задълженията е над 8,2 млн. лева.

От дебатите в парламента се разбра, че БПЦ не е искала от представители на държавата в официални и неофициални разговори да й бъдат опрощавани задължения. Стана известно също, че основната част от цитираните над 8.2 млн лева са дългове на мюфтийството. Едва около 100 000 лева са на православното вероизповедание.

Представена справка пред комисията по вероизповеданията в парламента показва, че сумата от 8 млн лева задължения на мюфтийството се е натрупала от неплатени данъци, съдебни разноски и неплатени осигуровки.

Говорителят на главното мюфтийство Джелал Фаик потвърди, че мюфтийството не е плащало задълженията си към НОИ.

„Сумата е около 8 млн. лв. Формирана е главно от осигуровки и данъците, които са изчислени по некоректен и неправомерен начин за нас, за нашите сгради, т.е. за молитвените домове - джамиите. Мога да ви дам пример със софийската джамия, на която е начислен данък около 600 хил. лв. Но по-голямата част от задълженията е от осигуровки към НОИ“, казва той пред "Дарик".

„Главното мюфтийство няма достатъчно средства за поддържане на 600-те имами, които са в момента на трудов договор към Главното мюфтийство“, допълва той.

Това означава, че ако задълженията на мюфтийтсвото не бъдат платени, имамите няма да получават пенсии при навършване на определената за това възраст, тъй като осигуровките им не са изплащани с години.

Данъчната амнистия, която гласуват ГЕРБ и ДПС, се налага заради субсидията, която вероизповеданията ще получат след предпоследните промени в закона. Според текстовете веризповеданията, които имат над 1% последователи, ще получават пари от държавата. Ако сумата бъде преведена по сметките на мюфтийството преди евентуалното окончателно опрощаване на задълженията им, парите ще бъдат запорирани от данъчните власти.

Именно това е основната причина за предложените от ГЕРБ и ДПС поправки.

Депутати от ДПС не взеха участие в дебатите в пленарна зала, а оставиха ГЕРБ да защитава текстовете. На тях пък им се наложи да спорят със собствените си коалиционни партньори в защита на предложения, за които първоначално само ДПС настояваха, но после внесоха заедно с партията на Борисов. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова колегите си в управлението от ГЕРБ да не се "връзват на въдицата на ДПС даже с дребните сметки за гарантиране на мнозинство и кворум, защото утре и вдругиден ще има нови искания".

Цветанов отрече да е имало каквато и да е сделка с ДПС, което официално е в опозиция, но с което често намират единодушие по законопроекти.

"Нека да не делим България на мюсюлмани и християни, защото това няма да доведе до нищо добро (...) В момента България е ценна с това, че има едно многообразие от различни вероизповедания. България е ценна с това, че успя да запази етническия мир и всеки един, който участва в политическия живот на страната, е допринесъл за това", каза Цветанов.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG