Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фейсбук изтри над 160 „координирани“ страници, групи и профили във Великобритания и Румъния


Фейсбук изтри общо 168 „координирани“ страници, групи и профили, публикуващи манипулативно съдържание в социалните мрежи във Великобритания и Румъния, съобщиха от компанията.

Не е открита никаква връзка между засечената подозрителна активност в двете страни, но става въпрос за „подобна тактика за създаване на мрежи от акаунти, за да заблудят потребителите кои са и какво правят“.

„Непрекъснато работим за откриване и спиране на този вид дейност, защото не искаме нашите услуги да се използват за манипулиране на хора. Записваме тези страници и профили заради тяхното поведение, а не заради съдържанието, което са публикували. Във всеки от тези случаи хората, които стоят зад тази дейност, се съгласуваха помежду си и използваха фалшиви акаунти“, уточниха от компанията.

Във Великобритания са закрити общо 137 страници, групи и профила във Фейсбук и Инстаграм. Общото между администраторите им е, че са се представяли едновременно като крайнодесни активисти и като такива, които се противопоставят на подобни движения.

„Въпреки тяхното невярно представяне, открихме, че тези страници, групи и акаунти са свързани. Често са публикували политически новини, коментиращи теми като имиграцията, свободата на словото, расизма, ЛГБТ проблемите, крайнодясната политика, проблемите между Индия и Пакистан и религиозните вярвания, включително исляма и християнството.“

От Фейсбук отчитат още, че закритите групи, страници и профили са имали около 175 000 последователи. Те са похарчили около 1500 долара за реклама между декември 2013 и октомври 2018 г.

Подобна мрежа от фалшиви профили е засечена и в Румъния. Там са закрити общо 31 „координирани“ страници, групи и акаунти. Най-често те са публикували местни новини в подкрепа на управляващата Социалдемократическа партия.

Освен това са популяризирали сайтове, представящи се за новинарски. Проверката на Фейсбук обаче е установила, че зад част от тази дейност стои човек, свързан именно с управляващата партия в Румъния. Закритите страници, групи и профили са имали над 1500 последователи, като са похарчили около 650 долара за реклама между декември 2013 – февруари 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG