Връзки за достъпност

Извънредни новини

Данъчни играли хоро и били на круиз за нудисти в търсене на касови бележки


Данъчни служители прибягват до доста нетрадиционни методи в опитите си да санкционират нарушители за неиздаване на касови бележки. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов в петък.

„Данъчната администрация ползва всички законови методи за контрол, за да има по-малко сива икономика и бюджетът да бъде обезпечен, коментира той в парламента по повод репортаж на БНТ за служители на пловдивската дирекция на НАП, играли хоро под прикритие в село Марково на 4 март.

По думите на Горанов „в случая служителите буквално са преиграли“. Става въпрос за т.нар. практика „таен клиент“. Тя била използвана по сигнал, че самодейна група за народни танци от село Марково не издава касови бележки по 1.50 лв.

По думите на финансовия министър това не е единствената куриозна ситуация, в която са попадали негови подчинение. Той разказа за случай от миналата година, когато данъчни тайно се качили на борда на круизен кораб, но се оказали неприятно изненадани.

„Имаше забавна ситуация, когато вече навътре в морето се оказа, че това е нудистки круиз и колегите бяха изключително притеснени“, заяви Горанов, добавяйки, че „всички способи са допустими, защото в края на краищата интересът на обществото е да има по-малко сива икономика и бюджетът да бъде обезпечен“.

Попитан за отношението му към опростените с решение на парламента дългове за над 8 млн. лв., натрупани от Главното мюфтийство обаче, финансовият министър лаконично отговори, че този случай бил „по-особен, тъй като тук не говорим за стопански или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG