Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наследничката на Меркел е за реформа в ЕС, но различна от тази на Макрон


Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел.
Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел.

Лидерът на управляващата в Германия партия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер излезе със собствена позиция за реформиране на Европа, след като по-рано през седмицата това направи френският президент Еманюел Макрон. Под заглавие „Да направим Европа правилно“ („Doing Europe Right“) Кренбауер повтори посланието на Маркон, но отхвърли идеите за минимална европейска заплата и колективните дългове, съобщава Ройтерс.

„Нашата Европа трябва да стане по-силна“, казва Крамп-Каренбауер в мнение за седмичното издание на Ди Велт. През декември тя наследи Ангела Меркел като лидер на ХДС.

В написания от нея текст Каренбауер заявява, че централизираност, държавно планиране и контрол, колективизация на дълговете и минимална европейска заплата са „грешният път“. Тези твърдения се различават от заявеното в отвореното писмо до европейските граждани „За европейско обновление“, което Еманюел Макрон публикува по-рано през седмицата.

Каренбауер, която е смятана за протеже на Меркел и фаворит за неин заместник като канцлер на Германия, предлага вътрешен европейски банков пазар за осигуряването на финансиране на бизнесите на страните членки в съюза. Тя предлага и единен бюджет за иновации в рамките на съюза, затварянето на възможностите за избягване на данъци и въвеждането на „дигитален данък“, който да бъде формиран на базата на модел за „Организация за икономическо партньорство и развитие“.

Също като Макрон Каренбауер призовава за реформа на политиката за мигрантите, но подчерта важността за контрол на миграцията от нейната начална точка. Тя допълва, че трябва да има честно разпределение на отговорностите за охраняването на външните граници на ЕС , както и за приема на мигранти, търсещи убежище.

XS
SM
MD
LG