Връзки за достъпност

Извънредни новини

Искане за нови 8.6 милиарда долара въвлече Тръмп в нова битка с демократите


Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс между лидерите на републиканците в Конгреса Нанси Пелоси и Чък Шумър
Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс между лидерите на републиканците в Конгреса Нанси Пелоси и Чък Шумър

Борбата на президента на САЩ Доналд Тръмп за нови 8.6 млрд. долара, с които да финансира стената на границата с Мексико обещават нов конфликт с Конгреса. Очаква се желанието на президента да стане ясно по време на формалното обявяване на проектобюджета за 2020 г. в понеделник, съобщава Франс прес.

Новото искане на средства за стената значително надвишава предишното, което бе за 5.7 млрд. и доведе до рекордно продължила 35-дневна парализа на част от администрацията в САЩ. 5 млрд. от исканите от президента средства трябва да дойдат от бюджета на Департамента по национална сигурност, а 3.6 млрд. от Пентагона, съобщи "Вашингтон пост". Тази сума ще бъде допълнение към 6.7 млрд. долара, чието преразпределяне Тръмп нареди, след като през изминалия месец обяви извънредно положение в страната.

Лидерите на демократите в двете камари на Конгреса Нанси Пелоси и Чък Шумър се обявиха срещу готвените решения, като заявиха, че и това предложение на президента ще бъде отхвърлено в Конгреса.

Белият дом ще търси и съкращаване на разходите с 2.7 трилиона долара, което по думи на лица от администрацията на президента е „по-голямо от съкращенията, наложени от която и да е предходна администрация в историята“. От изявление на директора на Кабинета по управление и бюджет към Белия дом Ръс Вогт става ясно, че съкращенията в бюджета ще бъдат постигнати чрез намаляване на бюджета, който не е свързан с отбраната с 5 % в сравнение с 2019 г. В същото време повече средства ще бъдат разпределени в области като гранична охрана, отбрана, грижа за ветераните и други.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG