Връзки за достъпност

Извънредни новини

НЕК откри процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"


Момент от посещението на представители на Китайската национална енергийна администрация на площадката на АЕЦ "Белене"
Момент от посещението на представители на Китайската национална енергийна администрация на площадката на АЕЦ "Белене"

Държавата стартира процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Това стана ясно, след като в сайта на Министерството на енергетиката бе отправена покана от НЕК за избор на изпълнител за изграждането на централата.

Целта на поканата е да бъде предоставена определена информация на страните, които желаят да участват в процедурата. От съобщението става още ясно, че българската страна ще участва в проектната кампания с апортна вноска на активите, като това ще включва и лицензираната площадка, наличното оборудване и издадените лицензи, свързани с проекта. В рамките на поканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарното участие в бъдещата проектна компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала.

„В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна", заявяват още от Министерството на енергетиката.

Преди два месеца министър Теменужка Петкова заяви, че американската „Дженеръл електрик“ писмено е заявила намерение да участва като инженер и доставчик за проекта „Белене“. По думи на Петкова са водени разговори с Китайската държавна ядрена корпорация CNNC, корейската хидро-атомна енергийна компания, а интерес е заявила и френската „Фраматом“.

Преди седмица пък вицепремиерът Томислав Дончев заяви в интервю пред бТВ, че съоръжението АЕЦ „Белене“ няма как да бъде завършено без участието на руската „Росатом“.

Темата за участието на компанията бе застъпена и по време на разговорите между премиера Бойко Борисов и Дмитрий Медведев по време на визитата на руския министър-председател в България. Като част от делегацията за неговото посещение у нас беше и генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

XS
SM
MD
LG