Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските хакери "Fancy bears" са заподозрени за атаките срещу ЦИК и МВР от 2015 г.


Руската хакерска група “Sofacy-Fancy bears” е основен заподозрян за организирането на кибератаките срещу сайтовете на ЦИК, МВР и други институции по време на провеждането на местните избори през 2015 г. Това заяви началникът на отдел киберпрестъпност в ГДБОП комисар Явор Колев

„Групата е свързана с военното разузнаване на Русия и е заподозряна в атаките към български сайтове през 2015 г. по време на изборния процес, а също и в манипулация на изборния процес в САЩ“, каза Колев по време на конференцията „Киберсигурност в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи“, цитиран от БГНЕС.

По време на местните избори през октомври 2015 г. сайтовете на ЦИК, служба ГРАО, МВР и външно министерство станаха обект на масирана кибератака. Тогава базовите потребители останаха без достъп до услугите на сайтовете на институциите, но до неоторизиран достъп до информация не се стигна.

За пръв път информация за връзката между кибератаките и “Sofacy-Fancy bears” бе обявена от президента Росен Плевнелиев в средата на февруари. До момента обаче нито един представител на службите за сигурност не бе потвърдил казаното от държавния глава.

XS
SM
MD
LG