Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламенът в Лондон отново гласува сделката за Брекзит. Какви са вариантите?


Про-Брекзит и анти-Брекзит протестиращи пред сградата на парламента в Лондон.
Про-Брекзит и анти-Брекзит протестиращи пред сградата на парламента в Лондон.

Поредните среднощни преговори между Лондон и Брюксел приключиха в понеделник. Британската министър-председателка Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха, че преговорните екипи са се съгласили на промени в обявения за окончателен вариант на споразумението за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Предстои промененото споразумение да бъде гласувано в британския парламент във вторник вечерта – 17 дни преди Великобритания да излезе от Съюза.

ЕС обяви вота за последен шанс на Великобритания да излезе от ЕС със споразумение. „Няма да има трети шанс“, заяви Юнкер.

Все още не е ясно дали този вариант на споразумението за оттегляне ще бъде подкрепен от всички депутати на Консервативната партия на Тереза Мей и от коалиционния й партньор северноирландската Демократична юнионистка партия. Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин призова депутатите си да гласуват против сделката.

За какво се договориха Лондон и Брюксел?

Промените в проекта за споразумение са във връзка с основната спорна точка - текстовете за т.нар. предпазен механизъм за границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия. Именно заради тях британските депутати отхвърлиха първия вариант на сделката. Целта на промените е да гарантират, че механизмът може да се прилага само временно, а не за постоянно.

Предпазният механизъм предвижда Северна Ирландия да остане в митническия съюз и свободния пазар на ЕС, ако до края на преходния период след Брекзит Лондон и Брюксел не договорят търговско споразумение, което позволява свободна търговия между Великобритания и държавите от ЕС.

Това е ключово условие на Брюксел, защото така се гарантира, че на ирландската граница няма да има гранични проверки и мита за стоките. Десетки хиляди фирми от Северна Ирландия и Република Ирландия се възползват от свободното движение на стоки и услуги, а евентуални мита и проверки биха довели до големи загуби за тях.

Мнозинството в Камарата на общините в Лондон обаче е против мярката, защото това би значело мита и проверки за стоките между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

В понеделник бяха договорени промени, определяни от Тереза Мей като правна защита за Великобритания в случай на прилагане на предпазния механизъм. Въвежда се механизъм за решаване на спорове по този въпрос. Двете страни се задължиха до края на преходния период на 31 декември 2020 г. да заменят предпазния механизъм с алтернативно споразумение.

Осван това беше приета едностранна декларация на Великобритания, в която се изтъква, че ЕС не може да прилага предпазния механизъм неопределено време и ако го направи, това ще бъде нарушение на правните ангажименти, поети от Брюксел и Лондон.

Очаква се главният прокурор на страната Джефри Кокс да представи правен анализ на дадените от ЕС уверения преди гласуването във вторник вечер. Част от депутатите ще вземат решение след като е запознаят с него, съобщи Би Би Си.

Ако британският парламент одобри споразумението, Великобритания ще излезе от ЕС на 29 март, както е планирано.

Какво ще стане, ако парламентът в Лондон отхвърли споразумението?

Ако обаче депутатите отхвърлят промененото споразумение, още на 13 март те ще трябва да гласуват дали Великобритания да излезе от ЕС без сделка. Ако подкрепят този вариант, Обединеното краство отново ще напусне общността на 29 март, но без споразумение.

Име и трети вариант – Камарата на общините да не одобри напускане на ЕС без сделка и на следващия ден да гласува за отлагане на Брекзит. Ако този вариант бъде одобрен от народните представители, Тереза Мей ще трябва да поиска от Брюксел удължаване на двегодишния период, в който Великобритания и ЕС трябваше да се подготвят за „развода“. Ако пък и този вариант бъде отхвърлен от британските депутати, страната ще напусне Съюза на 29 март без сделка.

XS
SM
MD
LG