Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът в Лондон отхвърли последния шанс за Брекзит със сделка


Вотът беше съпроводен с демонстрации на привърженици и противници на Брекзит.
Вотът беше съпроводен с демонстрации на привърженици и противници на Брекзит.

С 319 гласа „против“ британският парламент отхвърли за втори път споразумението за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната възможност за Брекзит със сделка. Остават вариантите Великобритания да излезе от ЕС без споразумение или отлагане на Брекзит.

В подкрепа на променената сделка, договорена късно вечерта в понеделник между британския и европейския преговорен екип гласуваха 242 депутати.

В сряда Камарата на общините ще гласува дали Великобритания да напусне Съюза без сделка. Ако бъде подкрепен този вариант, страната ще спре да бъде част от ЕС на 29 март.

Ако Камарата на общините не одобри напускане на ЕС без сделка, на следващия ден ще се гласува за отлагане на Брекзит. Ако този вариант бъде одобрен от народните представители, Тереза Мей ще трябва да поиска от Брюксел удължаване на двегодишния период, в който Великобритания и ЕС трябваше да се подготвят за „развода“. Ако пък и този вариант бъде отхвърлен от британските депутати, страната ще напусне Съюза на 29 март без сделка.

Брекзит без сделка? Какво значи това за българите във Великобритания
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

​ЕС обяви вота за последен шанс на Великобритания да излезе от ЕС със споразумение. „Няма да има трети шанс“, заяви в понеделник председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

През януари парламенът във Великобритания отхвърли първоначалния текст на споразумението за оттегляне.

Според депутатите, които гласуваха против сделката приетите в последния момент промени не гарантират, че Великобритания няма да бъде задължена против волята си да спазва т. нар. предпазен механизъм за за границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия.

Тези текстове бяха основен обект на спорове между Лондон и Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG