Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ковчежникът на Ватикана ще лежи в затвора шест години за педофилия


Кардинал Джордж Пел е назначен за финансов секретар на Ватикана през 2014 г.
Кардинал Джордж Пел е назначен за финансов секретар на Ватикана през 2014 г.

Бившият финансов секретар на Ватикана кардинал Джордж Пел беше осъден от съд в Австралия на шест години затвор за сексуални престъпления срещу деца, съобщи Ройтерс. Пел е най-високопоставеният римокатолически свещеник, признат за виновен по обвинения в педофилия.

Престъпленията са извършени след като австралийският свещеник заема поста архиепископ на Мелбърн през 1996 г. Жертвите му са две 13-годишни момчета от църковния хор в местната катедрала.

Престъпленията са прикрити и Пел продължава да се издига в църковната йерархия. Той е избран за архиепископ на Сидни, най-високата позиция в католическата църква в Австралия. През 2014 г. е назначен за финансов секретар на Ватикана. Тогава в Австалия започва разследване за сексуално насилие над деца от католически свещеници и последвалото му прикриване.

Пел беше обявен за виновен през декември, но решението на съда стана ясно едва през февруари. Едва във вторник съдът определи размера на наказанието му. Той не се признава за виновен и иска преразглеждане на делото на висша инстанция.

Една от жертвите на Пел почина през 2014 г. Другият мъж, пострадал от кардинала като дете, заяви пред съда, че „не намира утеха в тази присъда“. Родителите на починалата жертва също не бяха доволни от присъдата, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на адвоката им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG