Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партията на Макрон няма да влезе в АЛДЕ


"Републиката напред" на Еманюел Макрон беше основана след последните европейски избори.
"Републиката напред" на Еманюел Макрон беше основана след последните европейски избори.

Партията на френския президент Еманюел Макрон няма да се присъедини към европейския Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Това заяви шефът на предизбония му щаб Стефан Сежурне, цитиран от Ройтерс. Причината е, че АЛДЕ получава финансиране от конгломерата „Байер-Монсанто“.

Не е ясно дали „Републиката напред“ ще се присъедини към друга европейска политическа партия преди или след европейските избори през май. Така балансът на силите в следващия ЕП вероятно ще се промени. Досега проучванията предвиждаха АЛДЕ да увеличи влиянието си и дори да стане втора политическа сила в ЕП. Сега тя е четвъртата по големина група.

„Монсанто“ е световен лидер в областта на биотехнологията и произвежда генномодифицирани семена. Корпорацията, която беше придобита от германския гигант „Байер“, е остро критикувана от правозащитници във Франция и Европа и заради използването на смятани за опасни пестициди. Корпорацията е финансирала конгрес на АЛДЕ през 2017 г. с 12 000 евро.

След като партията на Макрон обяви решението си, от АЛДЕ заявиха, че няма да приемат дарения от частни компании за конгресите си. Това обаче не променя позицията на „Републиката напред“, заяви Сежурне пред Ройтерс. От България член на АЛДЕ е ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG