Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад: Правителствата в Европа допускат полицейско насилие срещу мигранти


Границата между Хърватия и Босна и Херцеговина.
Границата между Хърватия и Босна и Херцеговина.

Управляващите в някои държави на Балканския полуостров не разследват и не наказват полицейското насилие срещу търсещи убежище и организират експулсирането на стотици хора в пренаселени бежански лагери в Босна и Херцеговина. Това става ясно от доклад на неправителствената организация „Амнести интернешънъл“.

Най-много такива нарушения са открити на границата между Хърватия и Босна и Херцеговина, а хърватската полиция е уличена в насилие над търсещите убежище. Над 30% от интервюраните хора, живеещи в бежански лагери на територията на Босна и Херцеговина, се оплакват от физически тормоз от страна на хърватската полиция. Освен това търсещите убежище твърдят, че полицаите взимат мобилните им телефони и документите им и ги унищожават. По този начин те не биват допускани до процедури за получаване на убежище.

Страните, които са във фокуса на доклада, са Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. „Те отразяват провала на европейската система за предоставяне на убежище, включително невъзможността на страните, в които първо влизат тъсещите убежище да реформират нефункциониращите си системи и европейските правителства да се споразумеят за реформа на Дъблинския регламент“, пише още в доклада на „Амнести интернешънъл“.

В становище, изпратено до организацията, министърът на вътрешните работи на Хърватия е заявил, че всички подадени сигнали за насилие от страна на служители на реда са разследвани и нередности не са открити. „Мигрантите се надяваха, че обвиненията срещу хърватската полиция ще им помогне в следващия им опит да влязат в Хърватия“, е написал той, цитиран в доклада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG